Print this page

Na področju športa bo javni zavod koordiniral aktivnosti kot povezovalni člen med društvi.Vzpodbujali bomo delo z mladimi jim nudili pomoč pri organizaciji športnih dogodkov.

Nastanek TVD Partizan (Telovadno društvo Partizan) sega v daljno leto 1952. To leto je prišla na OŠ Semič poučevat učiteljica telovadbe Anka Adlešič – Tomc. Prav po njeni zaslugi se je začela razvijati živahna športna dejavnost. Anka Adlešič in Anton Plut (učitelj matematike in fizike) sta bila glavna pobudnika ustanovitve TVD Partizan. K ustanovitvi društva so še veliko pripomogli Ivan Kristan (matičar), Martin Tomc in Franc Magister. Telovadnico so imeli v prostorih Sokolskega doma, ki je obenem služil tudi kot kulturni dom – Dom ljudske prosvete. Kulturne dejavnosti so kasneje preselili v dom, ki je bil pred drugo svetovno vojno v lasti kulturno – športnega društva Orel in ga preimenovali v Kulturni dom Jožeta Mihelčiča...

Šolska in izvenšolska mladina se je množično vključevala v TVD Partizan. Njihov moto je bil: »Vsako prosto uro na fizkulturo!«. Prostovoljno je pomagala pri urejanju telovadišča in njegove okolice. Krčili so grmovje, pomagali pri gradnji stopnic in betoniranega platoja ob domu. Ta plato je dolga leta služil na družabnih prireditvah govornikom, glasbenikom in plesalcem.

Starejši mladinci in mladinke so se zbirali vsak večer, igrali odbojko, telovadili na orodju in tekmovali med seboj. Organizirali so tudi tekmovanja med ekipami Črnomlja, Metlike in Semiča v orodni telovadbi na bradlji, drogu, gredi, krogih, skokih čez kozo in konja. Da je bilo druženje še bolj vabljivo in živahno, so redno organizirali tudi plesne vaje in plese.

Velik del športne dejavnosti TVD Partizan v tistem času je bil namenjen ritmičnim vajam, ki smo jih dobivali od Okrajne športne zveze. Tovarišica Draga Mislej iz Novega mesta je bila inštruktorica zveze in je te vaje predelovala z vodniki oddelkov telovadnih društev. Z ritmičnimi vajami smo se predstavili doma in redno sodelovali na republiških telovadnih zletih, enkrat pa z osmerico mladink na vsejugoslovanskem zletu na stadionu JLA v Beogradu. Ti zleti so se redno vrstili od leta 1953 pa do leta 1963. Udeležba na njih je bila zelo številna. Nastopali so oddelki od mlajših pionirjev do vključno članskih vrst. Najbolj mi je ostal v spominu zlet v Bihaču, na katerega smo se odpeljali kar s tovornjakom. Veličastna sta bila tudi zleta v Novem mestu in Ljubljani. Nekatere od teh si je ogledal tudi tovariš Tito. Člani TVD Partizan Semič so redno sodelovali pri izvedbi Titove štafete. Naše ekipe so se udeležile tudi teka Ob žici okupirane Ljubljane...

Leta 2008 in 2009 je bila dvorana obnovljena: menjava oken, ureditev sten v telovadnici, ogrevanje.

Telovadnica Partizan Semič je primerna za igranje različnih športov, odbojke, košarke, rokometa, namiznega tenisa, badmintona in skupinskih vadb (aerobika, pilates...).

Najem dvorane za športne aktivnosti 7,5 €/ uro.

Najem dvorane za dogodek (rojstni dnevi...) 30,00 €.