Natisni to stran

25. Semiška ohcet "Zgodba neveste", sobota, 24.8.2019, 1. del

Tretja tradicionalna etnološko-turistična prireditev 25. Semiška ohcet “Zgodba neveste” je za nami. Prireditev je potekala od 23. do 25. avgusta 2019.

Sobotni, osrednji dan dogodka, smo pričeli z zbiranjem zavitkov za natečaj ŠtrudlFest. V ocenitev je prispelo 15 zavitkov. Tričlanska komisija je poudarila, da so imeli letošnji zavitki zanimive, raznolike okuse in nenavadne nadeve (sladka repa, ovčji sir, rdeča pesa ...).
Prireditveno dogajanje se je pričelo popoldan s peko zavitkov pred KC Semič in animacijo Mavrični bojevnik, potekale so razne delavnice: izdelava umetnij iz krep papirja, poslikava telesa, klekljanje čipke in kiparska delavnica. V trškem jedru smo organizirali tržnico domače obrti in kulinarike, v Aktivni kuhinji DanKüchen pa so tokrat pripravili posebno zgodbo sladkih in slanih grižljajev.

Pestro je bilo tudi na zelenici KC Semič in pred njim. Nastopili so Domači fantje, Otroška folklorna skupina OŠ Belokranjskega odreda Semič, Tanja Simonič s prijatelji, Country plesna skupina Vrtičkarji in Tadej Fink s predstavitveno delavnico belokranjskih plesov. Zgodbo zelišč so nam pripravili na učnem vrtu dr. Derganca. Tam je potekala zeliščarska delavnica Belokranjskega gobarskega društva z mentorico Alenko Kukman ter delavnica cepljenja sadnih dreves pod vodstvom članov Sadjarskega društva Bele krajine.

Na naši prireditvi seveda ni manjkal foto booth, tam so obiskovalci prejeli svojo spominsko fotografijo z napisom Semiška ohcet.

Kot že vrsto let je tudi letos potekal blagoslov motoristov in kolesarjev. Našemu vabilu so se tudi tokrat odzvali člani in prijatelji starih koles Društva Torpedo Griblje.

V osredji dogodek so nas pospremili KUD godba na pihala Semič in mažorete Društva trg Sevnica. Program so nadaljevale Folklorna skupina Semič, folklorniki KUD Oton Župančič Vinica, KUD Kamanje, Ponikve, Dragatuš in Podkuc-Naklo. Podelili smo tudi priznanja in nagrade vsem sodelujočim na festivalu ŠtrudlFest 2019. Sobotni večer smo zaključili z nastopom Ansambla novi spomini.

Foto.: Uroš Raztresen, arhiv TD Semič.