Črešnjevec je zanimiva vas blizu Semiča in ponuja tudi ogled muzeja na prostem. Posebnost vasi je Agrarna vaška skupnost, ki vaščane povezuje pri njihovih dejavnostih. Turistični utrip Črešnjevca živi na Domačiji Škof – Šrajf, tam je med drugim na ogled tudi muzej na prostem.

Škofovi imajo pod kozolcem toplarjem shranjenih več zelo zanimivih naprav, ki so nekdaj služile za obdelavo žit. Čeprav je najstarejša med njimi stara že približno sto let, vse še vedno brezhibno delujejo. Nekatere od njih Škofovi uporabljajo še danes.

Delo z mlatilnicami je bilo predvsem moško opravilo. Preproste naprave so delovale na ročni pogon, pri delu z žiti pa se je seveda izdatno kadilo in prašilo.

Naprave za obdelavo žit so narejene iz lesa in železa. Nekdaj jih niso vozili v popravilo na servis, ampak jih je popravljal kar gospodar sam oziroma tista oseba, ki je najbolje poznala delovanje stroja.

V muzeju na prostem vidimo tudi tehnološki razvoj naprav. Prvo orodje za mlatenje je bil preprost cepec, delo z njim je bilo zelo naporno in počasno. Naprednejša je bila ročna mlatilnica z velikim kolesom. Še zmogljivejši je gepel oziroma mlatilnica na vzvodni pogon, ki ga poganja vprežna žival.

Najzanimivejša med razstavljenimi stroji je velika mlatilnica. Le-ta opravi mlatenje, ločevanje in čiščenje hkrati. Poganja jo dizelski motor aran. Vžgemo ga s tlečim čikom (čepek iz lesne gobe). Nato z železnim ročajem (kurblom) ročno zavrtimo kolo, ki ob tem naredi iskro, da aran začne delovati. Z jermeni ga povežemo z mlatilnico in jo tako zaženemo v pogon. Glasno pokanje in dim preverjeno navdušita ljubitelje tehnike vseh starosti! Takšne mlatilnice so bile nekdaj redke in drage, običajno je več vasi premoglo eno samo.

Na ogled sta tudi pajkl oziroma vejanica za ločevanje žita od plev in naprava TRIER za prebiranje žit.

Muzej na prostem je odlična izbira za tehnični dan, vas Črešnjevec pa skriva še več kulturno-zgodovinskih posebnosti. Raziščite jih tudi vi!

Foto: Zvone Butala