RAZIŠČITE TOP 6 DOŽIVETIJ

center narave bele krajine semic izlet druzina dozivetje muzej

Center narave Bele krajine

Ali veste, da lahko v Beli krajini občudujemo več kot 40 vrst orhidej? Si želite spoznati raznoliko življenje kraškega sveta? Kako lahko vplivamo na zmanjšanje onesnaženosti narave? Odgovore na vsa ta vprašanja najdete v interaktivnih predstavitvah, z uporabo pametnih telefonov in v vabljivem kotičku za otroke v Centru narave Bele krajine. Pokukajte v kraško jamo, kjer vas pričakata endemita črni močeril in Jalžićeva kongerija. Slednja je edina jamska školjka na svetu, ki domuje le v reki Krupi Sloveniji. Ker je za belokranjskega človeka vinogradništvo pomemben del vsakdanjika, je v kletnih prostorih tudi vinogradniška zbirka z degustacijsko Vinoteko. Če se od Centra narave Bele krajine sprehodite le nekaj sto metrov skozi trško jedro Semiča, boste prispeli dobesedno v središče narave. Ob vstopu v učni vrt dr. Derganca vas bodo obkrožili travniški sadovnjak z raznolikimi drevesnimi vrstami, dišeča zdravilna zelišča in grozdi vinskih trt, kjer brenčijo tudi pridne čebele. Obe točki sta dostopni za gibalno ovirane osebe.

crmosnjiska dolina sc gace dozivetje

Črmošnjiška dolina

Smučanje, tek na smučeh, pohodništvo, kolesarjenje z navadnimi ali električnimi kolesi, tek, spust z jadralnim padalom … Športni navdušenci in aktivne družine, tukaj vam zagotovo ne bo dolgčas! Iz Smučarskega centra Gače se lahko odpravite na odkrivanje skrivnosti Kočevskega roga. Ozrite se v nebo med opazovanjem več kot 45 m visoke in najdebelejše jelke v Sloveniji. Zazrite se v daljave prostranih travnikov, kjer cveti tisoče orhidej. Gače, Smuk in Mirna gora so krasne razgledne točke ter odlično mesto za fotografiranje. Ali ste vedeli, da so v teh krajih več kot 600 let živeli Kočevarji? Popeljite se do nekdaj mogočnih vasi, danes pa skrivnostnih ruševin kar z e-kolesi. Kolesarske in pohodniške poti so urejene in označene. Ena najbolj fotogeničnih med njimi je učna pot Divji potok. Tam se odlično počuti tudi rak koščak, ki je bioindikator za ocenitev čistosti vode. Preko številnih manjših slapov, brzic in tolmunov se skozi mogočni gozd vije ta slikoviti potok, cilj mnogih ljubiteljskih in profesionalnih fotografov. Odkrijte ga tudi vi.

bela krajina krupa jan kocjan 03

Reka Krupa

Mirna, veličastna, barvita, skrivnostna. Krupa. Izvir reke Krupe sodi med bisere slovenskih rečnih izvirov in je del daljše Kraške učne poti od Lebice do Krupe. Skozi drobno kukalo opazujte družino krokarjev, ki gnezdijo na 30-metrski steni. Ta se mogočno dviga neposredno nad izvirom. Reka je polna življenja, saj poleg ostalih tukaj domujeta človeška ribica ter edina jamska školjka na svetu, Congeria jalzici. Če se postavite k fotografski točki s srcem, boste na fotografiji skupaj s celotnim izvirom. Močan izvir le dobra 2 kilometra dolge reke so ljudje bistro uporabili. Nekoč je tu delovalo kar pet mlinov in dve žagi. Sledite izrazito smaragdno obarvani reki, kjer vas bo urejena pohodniška pot čez viseči most popeljala vse do Judovske hiše. Vstopite v to podzemno jamo in občutili boste, kako so tukaj ljudje že paleolitiku spali, se skrivali, pripravljali hrano in jedli. Ob smaragdni reki sredi gozdov vas čaka sprostitev in svež zrak.

bela krajina semic penina simonic vino in med dozivetje

Med in vino

Med in vino? Da. Tukaj okusite raznolike medove, medenjake, medice, medena vina in medene penine. Skrivnosten je svet tisočerih marljivih čebel, ki prepotujejo na tisoče kilometrov. Ali veste, da so za kilogram medu čebele na 120 000 km dolgem popotovanju obiskale 4 milijone cvetov? Odkrijte ta neverjetni svet pri naših čebelarjih. Ker pa so Semiška gora in ostali vrhovi vinorodno območje, vas bodo z veseljem sprejeli tudi vinogradniki. Na vinskih degustacijah lahko izbirate med suhimi, polsuhimi, sladkimi, belimi in rdečimi vini ter različnimi predikati. Če so vam bolj všeč mehurčki, vstopite v klet, kjer dozorevajo večkrat nagrajene penine. Ste že kdaj odprli penino s sabljo?

bela krajina semic prosta povitica kulinarika gastronomija slovenija dozivetja

Potice in štrudlji

Obilje raznolikih dobrot pečejo kmečke ženske. Med njimi tudi različne potice in štrudlje. Vam je bolj všeč sladko ali slano? Izbira nadevov je pestra. Pehtran, rozine, mak, lešniki, ocvirki, češnje, jabolka, ajda ali pa skorajda nič, kot je v prosti povitici. Znana tudi kot poftica ter nadevana le z jajci in mastjo, je najboljša še topla, ko se kar stopi v ustih. Ker predstavlja posebnost v Sloveniji, je vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Vse te dobrote lahko poskusite pri gospodinjah na turističnih kmetijah in v gostilnah. Prav poseben čar je, ko se na delavnici preizkusite v pripravi svojega najljubšega posladka. Če ste v pripravi zavitkov že izkušeni, pred vas postavljamo izziv: sodelujte na vsakoletnem ŠtrudlFestu – festivalu zavitkov.

Turizem semic dozivetja bela krajina rusevine vasi kocevarji

Kočevarji

600 let – življenja, dela, zgodovine, sožitja. Kočevarji so bili nemško govoreča skupnost, ki je živela in delala na širšem področju višje ležečih delov Bele krajine in Kočevskega. Delavni ljudje so se preživljali s kmetijstvom, krošnjarstvom, z živinorejo in gozdarstvom. Ko je leta 1492 Krištof Kolumb priplul v Ameriko, so Kočevarji pridobili pravico do krošnjarjenja. Ustanovili so 176 vasi in zgradili 123 cerkva. O zanimivi in na koncu nesrečni zgodovini ljudi in krajev nam danes pričajo ruševine vasi. Kočevarščina sodi med najbolj ogrožene jezike na svetu. Če vas zanima teh 600 let zgodovine, se odpravite po urejenih poteh s kolesi ali peš v katero od mnogih kočevarskih vasi. Pridružite se tudi organiziranim pohodom. Preplet mogočne narave in borbe za preživetje se je močno vtisnil v te kraje. Obiščite Dneve kočevarske kulture, udeležite se delavnic, pohodov in razstav ter podprite spomin na bogato dediščino te nemško govoreče manjšine v Slovenskem prostoru.