Izvir reke Krupe je ena najbolj obiskanih točk v Beli krajini. Reka Krupa izvira v vasi Krupa, ki je od Semiča oddaljena štiri kilometre v smeri proti Gradacu.

 

Krupa prihaja na površje v močnih kraških izvirih izpod 30 m visoke in 50 m dolge skalne stene. Pod njo je 7 metrov globoko izvirno jezero, ki obiskovalce očara s svojo smaragdno barvo. Če ga obiščete zgodaj zjutraj, boste lahko uživali v skrivnostnih meglicah in blagodejni tišini, v ločju pa boste morda opazili živahno račjo družino. Na visoki pečini nad izvirom občasno gnezdi krokar, največji med evropskimi vrani.

Po vodnatosti je izvir reke Krupe največji v Beli krajini. Povprečni minimalni pretok vode je 1000 litrov na sekundo. Temperatura vode je približno 10 stopinj celzija vse leto (plus ali minus dve stopinji). Prijeten hlad ob izviru je še posebej dobrodejen v poletni vročini.

Voda priteka v ta izvir z visokih dinarskih hrbtov Kočevskega roga, Radohe in Gorjancev, kar so dokazali s sledilnimi poskusi s pomočjo barvanja.

 

Izvir reke Krupe in Izvir jamske školjke nižje ob reki sta edini znani nahajališči jamske školjke Jalžićeva kongerija v Sloveniji. Ta živalca je edina poznana jamska školjka na svetu.

 

V podzemskem zaledju Krupe so našli tudi endemne jamske polže, drobnega jamskega cevkarja in celo človeško ribico. Podzemska bitja so nam v naravi večinoma nedostopna, lahko pa jih pobliže spoznate v Muzejski hiši Semič. Tam si lahko ogledate globine Izvira jamske školjke skozi kamero potapljačev.

 

Območje ob Krupi je bogato tudi s pticami. Tukaj jih živi več kot štirideset vrst, od tega devet z rdečega seznama ogroženih ptic v Sloveniji. Ob Krupi živi tudi želva sklednica. V Sloveniji je poznana kot edina avtohtona želva celinskih voda.

 

Vse to obilje življenja se vam razkrije, če tukaj vsaj za trenutek upočasnite svoj korak.  Odpočijte svoja čutila ob zvokih narave, ki imajo dokazano zdravilno moč, saj umirjajo nemirne misli …

 

Izvir reke Krupe je ena izmed naravnih znamenitosti kraške učne poti od Lebice do Krupe.

Lokacija

Foto: SVRK: Polona Avanzo in Uroš Novina