SEM’ŠKO FULINE
Recept za tradicionalno velikonočno jed iz Semiča
»Fuline« je tradicionalna velikonočna jed iz kruha, jajc, prekajenega mesa in začimb. Šunko in kruhove kocke polijemo s stepenimi jajci ter potrosimo s peteršiljem. Iz tega oblikujemo in spečemo hrustljavo štruco, ki je lahko samostojna jed ali priloga. Fuline je najboljše v kombinaciji z omako iz svežega hrena.
Recept (za 3 do 4 osebe)
Sestavine:
- 1000 g belega domačega kruha (starega dan ali dva),
- 800 g kuhanega prekajenega svinjskega vratu,
- 50 g prekajenega špeha (slanine),
- 8 do 12 jajc (odvisno od suhosti kruha),
- po potrebi 1,5 dcl juhe, v kateri smo kuhali svinjski vrat (da nadev ni presuh),
- 1 žlička popra,
- ščepec soli,
- 4 žlice masti,
- 40 cm goveje danke ali debelega črevesa.
Priprava:
Kruh narežemo na kocke velikosti 1 x 1cm, dodamo svinjsko mast in poper. Jajca stepemo, posolimo in jih postopoma umešamo v maso. Vse sestavine narahlo zmešamo in pustimo stati pet minut. Nato dodamo na kocke (približno 0,5 cm) narezan svinjski vrat in prekajeno slanino.
Govejo danko očistimo.
Tako pripravljeno maso nadevamo v danko in ves čas pazimo, da le-ta ni preveč polna, saj bi lahko pri peki počila. Nadevano danko zašijemo z vrvico in jo pred peko napikamo z vilicami, da pri peki ne poči. Tako pripravljeno danko položimo v pekač, prelijemo s segreto mastjo in pečemo 50 minut pri 170°C, zadnjih 10 minut pa pri 200°C, da se jed zlatorjavo zapeče.
Pečeno fuline narežemo na tanke rezine. Če ga postrežemo s kuhano šunko, kot prilogo dodamo nastrgan ali nariban hren. V sodobni različici lahko k hladnemu fulinu postrežemo jabolčni hren in rdečo ali črno redkvico.