Mirna gora je s 1047 metri eden izmed osmih tisočakov na jugovzhodnem robu Kočevskega roga. Njena razčlenjena vzhodna pobočja strmo padajo v dolino Divjega potoka in Vrčic. V okolici Mirne gore izvira več studencev. 

Njene vrhove prerašča veliko drevesnih vrst, med katerimi prevladujeta bukev in jelka. Ti gozdovi so del prostranstev Kočevskega roga, ki s sosednjimi dinarskimi planotami tvorijo eno največjih gozdnih območij v Evropi.

 

Ljudsko izročilo pravi, da je v votlini na gori nekdaj domoval zloben zmaj. Ko je v dolini dozorelo žito in zorelo grozdje, je bruhal hudourne oblake, iz katerih je padala debela toča. Nekoč je toča kar sedem let zapovrstjo uničila ves pridelek, zato je zavlada lakota. Ljudje so se v stiski zatekli po pomoč k sv. Frančišku Ksaveriju, varuhu pred vremenskimi ujmami. Nad zmajevo votlino so pozidali njemu posvečeno cerkev in hude ure so končno pojenjale. Ker je na gori zavladal mir, so jo  poimenovali Mirna gora.

 

Ena od poučnih poti na vrh je Gozdna učna pot Planina – Mirna gora, ki pohodnikom približa gozdne rastline, živali, drevesa, naravne pojave in tradicionalne obrti. Toda vse to bogastvo opazijo le tisti obiskovalci, ki na Mirno goro ne hitijo preveč! Gora je tudi priljubljen cilj za kolesarske navdušence.

 

Po vzponu se lahko osvežite v priljubljenem planinskem domu, zgrajenem leta 1929 na pobudo Ivana Zagožna, prvega predsednika Planinskega društva Bele krajine. Dom ima 39 ležišč in je edina stalno oskrbovana planinska postojanka v Kočevskem rogu.

 

Pred domom stoji mogočna bukev, stara približno 200 let. Kljub starosti še vedno uspešno kljubuje muhasti naravi na gori.

 

Cerkveni zvonik na Mirni gori so leta 1966 preuredili v razgledni stolp, s katerega se ponuja lep razgled na Belo krajino vse do Kolpe, Karlovca in Gorskega Kotarja.

 

Osvojite to najbolj znano pohodno točko v Beli krajini – zagotovo vas bo spodbudila k nadaljnjemu raziskovanju lepot Kočevskega roga!

Lokacija


Mirna gora POZIMI

Gremo na potep na Mirno goro – VLOG

Foto: Jan Kocjan in Uroš Novina