Kraška učna pot vodi tudi mimo vasi Mladica, kjer se nahaja tudi Mladičko brezje. Ko hodimo od kužnega znamenja naprej proti obsežnim pašnikom, se pred nami kažejo obronki Mladičkega brezja.

 

Še preden vstopimo v ta gozdiček, nas pozdravi več skupin nežnih brez. Nekdaj je v njihovi podrasti prevladovala orlova praprot, ki so jo kmetje redno kosili in uporabljali za nastilj živini. Varčno so grabili tudi listje in redčili drevesa, da se je stelja lahko čim bolj razraščala. Takšni steljniki so bili pokrajinska posebnost Bele krajine.

 

Danes se kmetje s košnjo stelje ne ukvarjajo več, zato se steljniki zaraščajo. Tudi v bližini Mladice tako nastaja steljniški gozd, v katerem poleg breze opazimo rdeči bor, krhliko in razno grmičevje.

 

Naj vam namignemo, da lepo ohranjene steljnike še vedno lahko občudujete v okolici Drašič, Bojancev, Gribelj, Marindola in Žuničev. V Muzejski hiši Semič pa lahko natančno raziščete presenetljivo pestrost živalskih in rastlinskih vrst, ki domujejo v steljnikih. 

Breza ima poseben mitološki pomen in simbolno predstavlja nov začetek. Poznate Zelenega Jurija – mladeniča, odetega v veje breze? Jurjevski obredi v Beli krajini živijo še danes. Prinašajo pomladno obnovo in rodovitnost, ljudi pa spodbujajo k druženju in v njih prebujajo življenjsko radost. Prav takšno, kot jo občutimo ob pogledu na bele breze!

Lokacija

Foto: Uroš Novina