SPOMLADANSKO ČIŠČENJE, tretja javna delavnica v sklopu Prostor se nas tiče

Kulturni center Semič vas vabi na sklop treh javnih predavanj in spletnih delavnic na temo prostora, urbanizma, arhitekture in kulture bivanja z naslovom PROSTOR SE NAS TIČE.
1. Preko žive meje – v sredo, 23. decembra 2020, ob 18. uri
2. Na moji zemlji – v sredo, 13. januarja 2021, ob 18. uri
3. Spomladansko čiščenje – v sredo, 27. januarja 2021, ob 18. uri
Tretje zaključno predavanje bo potekalo v sredo, 27. januarja, ob 18. uri z naslovom
“SPOMLADANSKO ČIŠČENJE”, ki se bo ukvarjalo s perečimi tematikami večjega oziroma urbanističnega merila in urejanje širšega prostora vse do merila individualne hiše.
povezava do zoom
https://uni-lj.si.zoom.us/j/99342069877?pwd=SmV5aTlldnF1T25qQ0EzRIRJdDhWdz09
Predavali bodo:
– asist. Vid de Gleria, univ. dipl.inž.arh.
– asist. Jure Henigsman, mag. inž. arh.
– Saša Štuhec, mag.inž.arh.
Moderiranje delavnice:
–  asist. Jure Henigsman, mag. inž. arh.
– Natalija Kastelec, dipl.inž. geod., Občina Semič
Dobrodošli!

Spodbuda za zelena delovna mesta

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravil javno povabilo za spodbujanje zaposlovanja na zelenih delovnih mestih.

Zelena delovna mesta so pomemben vidik trajnostnega razvoja, saj lahko prispevajo k ciljem na področju podnebnih sprememb, ohranjanja narave in okolja ter posredno k aktivaciji brezposelnih oseb. S spodbudami želijo prispevati k ozelenitvi gospodarstva, okrepitvi prizadevanja za učinkovitejšo rabo energije in virov ter k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

Več informacij dobiš TUKAJ!

Triki za obilico motivacije v izpitnem obdobju

Na študentskem portalu Mestomladih.si so pripravili nekaj trikov za večjo motivacijo v izpitnem obdobju. Naredite načrt učenja in aktivirajte svoj vizualni spomin – tako boste absorbirali novo znanje, učenje pa bo lažje in hitrejše. Če dodate k vašemu učenju ta preprosti postopek, boste aktivirali vizualni spomin in tako hitreje absorbirali novo znanje.

Več o tem preberite TUKAJ!

VILE IN ZDRAVILNE ROŽE, slovenska ljudska pravljica

Otroci vzgojiteljice Enote vrtec Sonček pridno pripravljajo za nas različne ljudske pravljice. Predstavijo nam jih na različne načine.
Tokrat nas bo v slovensko ljudsko pravljico  “VILE IN ZDRAVILNE ROŽE” popeljala vzgojiteljica Helena z ekipo.

Pa si poglejmo TUKAJ!

Gledališče iz udobja domačega kavča

Gledališki odri še vedno mirujejo, zato so številna gledališča odprla še dodatne arhive s predstavami iz preteklih sezon in del svojega programa podajajo na splete.

Oglejte si jih kar iz udobja domačega kavča

Za odrasle

 

Za otroke

JEDI SEMIŠKIH BABIC

V predprazničnem času, konec decembra 2020, je izšla brošura z naslovom Jedi semiških babic, ki je nastala v sklopu projekta »Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju« pod akronimom »Zdravo in aktivno podeželje«. Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) v okviru programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020.

Idejni vodja, kot tudi glavna zbirateljica starih in novejših receptov semiških kuharic, je bila predsednica PGD Črešnjevec, gospa Sonja Malnarič. V veliko pomoč ji je bila tudi vodja komisije za članice pri PGD Črešnjevec, gospa Jožica Klemenčič. V uredniškem odboru je sodelovalo kar osem članic, ki so poleg še dodatnih osemnajstih gospodinj, zbrale ogromno gradiva, ki bo pripomoglo k ohranjanju »kuharske dediščine« v tem in tudi širšem okolišu.

Ob izidu brošure, ki je čudovito obogatena in oblikovana s fotografijami starih rokopisov gospodinj in fotografijami s kuharskih in gospodinjskih tečajev, je namen članic tudi praktično širiti znanje med mlajšo generacijo, saj naj bi v prihodnosti v prenovljeni občinski stavbi na Cerovcu oziroma v novi kuhinji stavbe izvajale delavnice izdelave jedi iz brošure Jedi semiških babic.

Stari recepti, zbrani v brošuri, so tako rekoč oblikovani s pomočjo sestavin iz domačega kraja, pridelanih na naraven način, kar vsemu dodaja edinstven čar in zavedanje k ekološkemu, domačemu pridelovanju hrane.

Zato upamo, da bo doprinos k izdaji receptov toliko bolj vreden, ker je »podlaga in poudarek na domači hrani z domačega vrta«.

Prelistajte jo TUKAJ!

PREKO ŽIVE MEJE, posnetek prvega predavanja

V mesecu decembru smo organizirali prvo spletno predavanje v sklopu Prostor se nas tiče. Vsi, ki se nam niste mogli pridružiti, lahko prisluhnete posnetku z naslovom Preko žive meje TUKAJ!

Geslo za vstop:  KCsemic1#

Vljudno vabljeni na drugo javno predavanje to sredo, 13. januarja 2021, ob 18. uri. Povezava do zoom delavnice

https://uni-lj-si.zoom.us/j/99342069877?pwd=SmV5aTlIdnF1T25qQ0EzRlRJdDhWdz09&fbclid=IwAR0aCzZalb021TPuKIU0LO5UvGVFQCmQlMom2eQ46PgElpMNcrwHOuI_h9A#success

 

Dobrodošli!

PROSTOR SE NAS TIČE, SKLOP JAVNIH PREDAVANJ IN DELAVNIC

Kulturni center Semič vas vabi na sklop treh virtualnih predavanj z naslovom

1. Preko žive meje – v sredo, 23. decembra 2020, ob 18. uri.
2. Na moji zemlji – v sredo, 13. januarja 2021, ob 18. uri
3. Spomladansko čiščenje – v sredo, 27. januarja 2021, ob 18. uri
Drugo predavanje bo potekalo v sredo, 13. januarja 2021 ob 18. uri preko aplikacije ZOOM z naslovom »NA MOJI ZEMLJI«, ki se bo ukvarjalo s perečimi tematikami večjega oz. urbanističnega merila in urejanja širšega prostora vse do merila individualne hiše.
Dobrodošli!

Pravljica, MOJCA POKRAJCULJA

Pa smo že dodobra vkorakali v leto 2021 in čas je za naše sredine pravljice.

Danes boste prisluhnili vzgojiteljici Vesni Tekavec, ki vam bo prebrala slovensko ljudsko pravljico MOJCA POKRAJCULJA

Le kaj se bo zgodilo? Bo srečen konec?

Poglejmo in prisluhnimo TUKAJ!