Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije že vrsto let organizira skupaj z različnimi akterji (društvi, zavodi, šolami, posamezniki) prireditev DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE (DEKD) in TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE (TKD), ki bo letos potekala od 25.9. do 9.10.2021.
V okviru teme Dober tek! želimo skupaj z vami odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.
S temo Dober tek! se pridružujemo aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija si bo z nazivom prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji. Več v publikaciji Okusiti Slovenijo.
Rok za oddajo prijav v program dogodkov in dejavnosti v letu 2021 na spletnem mestu je 7. maj 2021.
Več informacij na spletni strani https://www.zvkds.si/sl/dekd/dekd-tkd
Dobrodošli!