Cerkev svetega Štefana v Semiču je ena največjih cerkva v Beli krajini z izjemno zgodovino. Ste že kdaj obiskali cerkev, v kateri so na freskah upodobljeni domačini? V semiški farni cerkvi sv. Štefana si lahko ogledate prav to! Seveda pa so v ponos cerkvi tudi sliki Zadnja večerja in Sveti Štefan znamenitega baročnega slikarja Metzingerja ter Križev pot Janeza Potočnika. 

Ena najstarejših in največjih cerkva v Beli krajini pripada križniškemu redu, in če imate oko za podrobnosti, boste že na cerkvenih vratih odkrili detajle, ki razkrivajo, kdo je njen patron. Na praznik sv. Štefana (26. decembra) lahko pred cerkvijo obiščete dobro obiskan blagoslov konj, ki ga spremlja bogata tržnica domače obrti in kulinarike. 

Posebnost cerkve svetega Štefana v Semiču je njeno taborsko obzidje, ki priča o krutih časih turških vpadov. Tukaj se lahko sprehodite po enem najlepše ohranjenih taborskih kompleksov v Beli krajini in na Dolenjskem ter v svoji domišljiji podoživite negotovost vaščanov, ki so se nekoč skrivali za debelimi taborskimi zidovi.

Kapelica Male Terezike, ki stoji ob cerkvi, vas bo očarala s svojim barvitim mozaikom, delom slovitega umetnika patra Marka Ivana Rupnika. Velikonočni motiv Kristusovega vstajenja je svojevrstno predstavljen z barvitimi kamenčki in pozlačenimi lističi.

Nagrobnik družine Kuralt ob cerkvi priča o časih, ko slovenščina še ni imela svoje prave veljave. Toda sledi te ugledne družine nas pripeljejo do poezije Simona Jenka, ki je prav v Semiču našel navdih za svoje najlepše ljubezenske verze …

Cerkev svetega Štefana v Semiču je že od 12. stoletja priča številnim prelomnim dogodkom v semiški fari, o čemer se lahko prepričate v zanimivi Muzejski hiši Semič. Raziščite preteklost te pretežno baročne cerkve in razumeli boste, zakaj še danes daje pomemben utrip našemu kraju!

Foto: Uroš Novina