V Beli krajini je prepletanje sveta narave in sveta kulture ustvarilo edinstveno kulturno pokrajino. Opazite jo v lepo obdelanih poljih ravninskega kraškega sveta, kjer je na vsakem hribčku cerkvica.

Tudi na višjem krasu, kjer se širi vinska trta, dokler seže oko. Spoznajte »kamniti gozd«, unikatno stvaritev narave, kjer je človek le stežka obdeloval zemljo. In ne spreglejte kraška vodna izvira Lebico in Vodenico, ki sta ljudem omogočala zajem vode.

Obiščite arhitekturni preplet preteklosti in sodobnosti v obnovljenem starem trškem jedru Semiča. Visoko se dviguje zvonik cerkve sv. Štefana, ob kateri stoji kapelica sv. Male Terezike z unikatnim mozaikom patra Marka Ivana Rupnika. Romarski sv. Lovrenc na 547 m visokem Smuku vas v mesecu avgustu vabi na »Smočko žegnanje« in na opazovanje solz sv. Lovrenca oz. roja meteorjev.

Preplet danosti narave in pridnih rok se odraža tudi v tradicionalnih jedeh, s katerimi boste postreženi za kosilo in večerjo. Ta se kaže tudi v kozarcu medu, vina ali domačega soka, katerega boste deležni ob obisku.

bela krajina

Foto: B. Krstinić, J. Kocjan, U. Novina,
Sun House, SVRK P. Avanzo, Mirna Gora