Črmošnjiško-blatniška dolina in hrib Gače pri Črmošnjicah (955 m) postajata vedno bolj privlačna za turiste, ki se radi sproščajo v mirnih in bolj odmaknjenih kotičkih narave. Nepozabna pa sta tudi za obiskovalce kočevarskega rodu, ki tukaj raziskujejo svoje korenine.

 

Na hribu so še vidni ostanki nekdanje kočevarske vasi Gače, na katero spominja spominski steber blizu ruševin vasi.

 

Gače pri Črmošnjicah so danes priljubljena izletniška točka ljubiteljev narave in hkrati tudi edini smučarski center v Beli krajini. Pozimi ponujajo prijetno smuko, skozi vse leto pa prijetne sprehode po cvetočem travnatem pobočju. Tukaj se v zadnjem času razvija tudi kolesarski turizem, saj je okolica Gač prepredena s številnimi zanimivimi potmi.

 

Na Gačah pri Črmošnjicah je kontrolna točka Trdinove poti, v bližnji okolici tega hriba pa potekajo dobro označene Pastirska pot, Gozdna učna pot Planina – Mirna gora in pešpot Po sledeh gozdne železnice.

 

Čari tega hriba so poživljajoč gorski zrak, mir in odprtost. Še posebej te prevzame pogled, ki seže v širne daljave. Z vrha Gač se nam ponuja lep razgled na vse vasi črmošnjiške fare, pogled pa nam ob lepem dnevu seže vse do Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp. Ob pravem času lahko ujamete tudi čudovit sončni zahod.

Pozoren opazovalec lahko na Gačah z užitkom opazuje prav posebne cvetlice. Na območju smučišča in bližnjih gozdov raste največ različnih vrst kukavičevk oziroma orhidej v Beli krajini. Med vegetacijsko sezono jih tukaj cveti kar dvajset različnih vrst.

 

Zaradi velike občutljivosti na gnojila so orhideje v Sloveniji zelo ogrožene rastline, večina vrst je zaščitenih. Ne trgajte jih, da bodo še dolgo lahko krasile pobočja Gač!

 

Vzpon na ta lepi hrib je prijetno družinsko doživetje za vse generacije. Turisti se na Gače vedno znova vračajo, saj čutijo naravno harmonijo tega hriba, ki se odraža v blagodejnih zvokih in barvah širnih travnikov, neba in gozdov.

Lokacija

Smučarski center Gače POZIMI

Gas na Gače POLETI

Foto: SC Gače