Smuk je 547 m visoka planota nad Semičem. Na cesti Dolenjske Toplice-Črnomelj kažipot na Gabru usmerja izletnike na ozek asfaltni odcep po pobočju Semiške gore na Smuk. Pot se vije med vinogradi in zidanicami. Z leve strani se dviga planota Smuk, z desne pa se odpira pogled na Belo krajino. Na Smuku je tudi vzletišče jadralnih padalcev in zmajarjev, lovski dom pa obiskovalcem prijazno odpira svoja vrata.

Vzletno mesto Smuk je priljubljeno vzletno izhodišče tudi za jadralno-padalske navdušence iz drugih slovenskih pokrajin, saj jim ta hrib ob vzhodnih in jugovzhodnih vetrovih omogoča dolge polete prek cele Slovenije. Že večkrat so zabeležili lete do slovenskega Krasa in celo do Tolmina.

 

Če želite tudi sami izkusiti vznemirljive trenutke v višavah in širjavah nad Smukom, vam to izkušnjo lahko omogočijo v Društvu jadralnih padalcev Cumulus. Društvo združuje jadralne padalce z območja Bele krajine in Dolenjske, nekaj njihovih članov  pa prihaja tudi iz drugih delov Slovenije. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1993 in ima približno 30 članov. Njihov osnovni namen je urejanje in vzdrževanje mest za vzletanje in pristajanje, pomoč pri šolanju za pilota jadralnega padala, organiziranje raznih predavanj in izobraževanj za svoje člane ter širšo javnost in udeležba na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Jože Molek, predsednik Društva jadralnih padalcev Cumulus

Foto: Jan Kocjan, Boris Krstinić in Mateja Štarkel