Moverna vas nad reko Krupo je najbolj znano in najbolj raziskano arheološko najdišče v semiški okolici. Tam so odkrili številne sledi iz obdobja mlajše kamene in bakrene dobe. Nekatere ostaline so stare kar pet tisoč let, odkrili pa so jih povsem naključno v sadovnjaku enega od vaščanov. Našli so na tisoče kosov ostankov lončenine, kar priča o tem, da je bila lončarska obrt v Moverni vasi zelo pomemben del takratnega življenja.

Starodavni prebivalci te vasi so bili odlični lončarji. Keramične izdelke so izdelovali ročno in jih oblikovali zelo skrbno. Na njihovih izdelkih opazimo razne motive vrezov in vtisov, kar priča o tem, da so vsekakor imeli čut za estetiko.

Lončarji so glini dodajali kremen in tako izboljšali kakovost in uporabnost posod. Lonce, čaše in sklede so žgali v preprostih lončarskih pečeh. Žganje so nadzorovali z dovajanjem kisika, zato je ta keramika svetlejša, pogosto pa so jo pobarvali rdeče.

Kemijske analize maščobnih sledi na posodah so razkrile, da so takratni prebivalci te vasi že uživali predelane mlečne izdelke. Na posodah so odkrili tudi sledi brezove smole in čebeljega voska.

Ti zanimivi kosi keramike so na ogled v Muzejski hiši Semič, tam si lahko ogledate tudi zajemalke in uteži za statve iz istega obdobja. Že takrat so torej izdelovali tudi platno. Vse te najdbe dokazujejo, da so imeli ljudje v mlajši kameni dobi zelo dobro razvite ročne spretnosti.

Kako pa je danes? Ste prepričani, da bi brez pomoči sodobnih električnih orodij in raznih strojev znali narediti osnovne stvari za vsakdanjo rabo? Nekdanji spretni lončarji iz Moverne vasi bi bili pri tem skoraj zagotovo uspešnejši!

Lokacija

Foto: Uroš Novina