Prenovljena muzejska hiša v Semiču se lepo vključuje v vse bolj urejeno trško jedro Semiča.

V pritličju muzeja se nahaja pisarna Turistično-informacijskega centra, tam vam z veseljem pomagamo spoznavati skrite turistične bisere Bele krajine.

Muzej vsebuje tri pomembne razstave: Center narave Bele krajine, Semič v dvajsetih slikah in Vinogradniško zbirko z degustacijskim prostorom. Vsebine so predstavljene po sodobnih muzejskih standardih: interaktivno, izobraževalno in doživljajsko. Sprehodili se boste skozi daljno geološko preteklost Bele krajine ter spoznali osupljivo bogastvo rastlin in živali na tem kraškem območju. Ne manjka niti čisto prava kraška jama, ki je še posebej privlačna za otroke.

Vse to bo v vas zagotovo prebudilo željo po nadaljnjem raziskovanju te pokrajine. Ste vedeli, da je Bela krajina biotsko najbolj pestra pokrajina v Sloveniji, Slovenija pa najbolj biotsko pestra država v Evropi?

V pritličju muzeja je na ogled krajevna zgodovinska zbirka, ki obiskovalcem razkriva življenje ljudi v Semiču in okolici od prazgodovine do ustanovitve samostojne občine Semič leta 1995. V tej zbirki je še posebej poudarjena podoba farne cerkve sv. Štefana, ki so jo v času otomanskih vpadov obdali z mogočnim taborskim obzidjem. Kakšno je bilo to obzidje, pa si lahko ogledate v živo, in sicer kar ob cerkvi čez cesto!

V kletnih prostorih Muzejske hiše Semič se nahaja degustacijski prostor z vinogradniško zbirko. Tam sta na ogled orodje in oprema belokranjskih zidanic še iz časov, ko je v njih dihal samo les in ko še niso uporabljali predmetov iz plastike, jekla ter pripomočkov modernega časa.

Po ogledu razstav vam v vinoteki Muzejske hiše člani Društva vinogradnikov Semič postrežejo z vrhunsko belokranjsko kapljico. Pestre in barvite vsebine tega muzeja obiskovalcev zagotovo ne bodo pustile ravnodušnih. Dobrodošli!

muzejska hisa semic kongerija logo

Foto: Jan Kocjan, Uroš Novina, Boris Krstinić