Nasad divjih sadnih vrst se nahaja ob kraški jami Malikovec med naseljema Lipovec in Pugled. Kraško jamo so oblikovali podzemni tokovi. Skupna dolžina rovov kraške jame znaša približno 80 m, največja globina pa 28 m. Jama je dostopna po poševnem ponoru, pa katerem so speljane stopnice.

Ko stopimo v jamo, zagledamo s stropa visečo skalnato zaveso. V veliki dvorani najdemo slonovi glavi podoben kapnik, še naprej pa naletimo na globok prepad. Po njegovem dnu teče podtalnica, ki nadaljuje svojo pot po podzemeljskih rovih in raztaplja apnenec. 

V vročih poletnih dneh je vstop v jamo še posebej prijeten, saj v njej veje osvežujoč hlad. Ko v veliki dvorani pogledamo navzgor, opazimo naravno okno, skozi katerega prodira svetloba.

Jama je zanimiva tudi pozimi, saj takrat v njej pogosto zrastejo ledeni kapniki zanimivih oblik.

Ime jame morda izhaja iz besede malikovati. Kdo ve, morda so nekdaj pogani vanjo prinašali darove bogovom, jih častili in klicali na pomoč.

 

Pri kraški jami Malikovec je urejen nasad s šestindvajsetimi sortami divjih sadnih vrst. Tam rastejo jerebika, mokovec, skorš, čremsa, brek, murva, lesnika, dren, črni trn, brin … Nasad opozarja na pomen, ki so ga nekoč imele divje sadne vrste v prehrani ljudi, ljudskem zdravilstvu, lesarstvu in oblikovanju vrtov. Divje sadne vrste so v zimskih mesecih dobrodošla hrana tudi za živali v naravi.

 

Učni vrt je bil zasajen z namenom, da ne pozabimo teh manj uglednih, a zanimivih in zdravilnih sadnih vrst. Poznate katero od njih tudi vi?

 

Ob jami si lahko oddahnete na klopcah, od koder se vam ponuja izjemen razgled na Semiško goro. Še posebej lep je pogled na večerno sonce, ko zahaja za Semeničem. To je priložnost za imeniten sprehod v vsakem letnem času!

Lokacija

Foto: Uroš Novina