Mirna gora je eden izmed osmih tisočakov Bele krajine (1047 m), hkrati pa je ena najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega Kočevskega Roga. Mirna gora in nižje ležeči kraj Planina sta izhodišči drugim pohodnim potem.

 

(1) Gozdna učna pot Planina – Mirna gora

Krožna pot vodi po južnem pobočju Mirne gore do njenega vrha. Ob njej so predstavljene pestre gozdne združbe ter drevesne in grmovne vrste. Poudarjena sta tudi pomen gozda pri ohranjanju vode ter skrb za divjad. V gozdarskem domu je urejena informativna soba, v okolici pa si lahko ogledamo staro gozdarsko orodje, vagon nekdanje gozdne železnice, oglarsko kopo in apnenico.

 

(2) Po sledeh gozdne železnice Črnomelj – Leseni kamen

Sprehodimo se po lepo označeni poti, kjer je v preteklosti tekla gozdna železnica. Ob njej najdemo veliko redkih dreves, ki jih še ni dosegla človeška roka. Vseskozi lahko opazujemo sledi, ki jih je na naravi pustila železnica, vendar so te ponekod dodobra zakrite.

 

(3) Pastirska pot

Pot vodi po nekdanji pastirski poti okoli Mirne gore. Zanjo so značilne prostrane košenice v okolici ruševin kočevarskih vasi Ponikve in Škrilj ter zaraščajoče površine, ki pričajo o nekdanji podobi kulturne krajine.

 

(4) Trdinova pot

Mirna gora je vključena tudi v Trdinovo pot, ki povezuje Kočevski Rog in Gorjance z obrobjem Krškega hribovja. Z vrha vodi pot do sosednje kontrolne točke Gače (955 m) v razdalji 4,5 km in jo prehodite približno v uri in pol ter naprej na Smuk (547 m) v razdalji 10,5 km, do koder čas hoje znaša 3 ure.

 

ZANIMIVOSTI OB POTI:

Kočevarska vas Planina, cerkev sv. Elije na Planini, kamnit podporni zid trase gozdne železnice, brezno ob trasi železnice, vodni zbiralnik, lokacija groba Franca Rozmana Staneta, planinski dom na Mirni gori, cerkev sv. Frančiška Ksaverija, razgledni stolp.

PlaninaMirna gora
(1) 3,5 km
(2) 4 km
(3) 10 km
(4) 4,5 km
(1) 2,5 ure
(2) 1 ura
(3) 4 ure
(4) 1,5 ure

Težavnost: srednje težka

Dostop: cesta Novo mesto-Vrčice-Mirna gora

Izhodišče: Planina

(1) PRENESI GPX POT(2) PRENESI GPX POT(3) PRENESI GPX POT

Foto: Uroš Novina, Jan Kocjan