Reka Krupa je ena najbolj privlačnih naravnih znamenitost semiške občine. Izvira v vasi Krupa, ki je od Semiča oddaljena štiri kilometre v smeri proti Gradacu.

 

Zaradi svojih geomorfoloških značilnosti, hidroloških lastnosti, redkih živalskih vrst in izjemne slikovitosti je uvrščena na seznam najpomembnejše naravne dediščine Slovenije. Reka ima zato z naravovarstvenega stališča več statusov:

 

  •   zavarovana je kot naravni spomenik,
  •   uvrščena je v omrežje Natura 2000,
  •   reka in kraške jame ob njej so opredeljene kot naravne vrednote,
  •   vključena je v ekološko pomembno območje.

 

Višinska razlika med izvirom in izlivom Krupe je 6 m, kar je nekoč omogočalo delovanje petih mlinov in treh žag. Nekateri od njih stojijo še danes in pričajo o nekdanjih živahnih dejavnostih ob tej reki. Reka Krupa se po 2,5 km toka izliva v Lahinjo.

 

Krupa je v kraški ravnik vrezala izrazito strugo s strmimi bregovi. Na vlažnih strminah opazimo jelenov jezik, sladko koreninico in številne skale, ki jih je v tisočletjih izoblikovala voda. Z dreves ob vodi ponekod visijo pravcate zavese mahu, ki mu prija obilje zračne vlage.

Ob vodi živijo kačji pastirji, plaha želva sklednica, krokar in številne druge vrste ptic. Bregove reke naseljujeta tudi bober in pižmovka. Raziskovanje pestrega življenja ob Krupi je odlična iztočnica za poučen naravoslovno-tehnični dan. Ob vodi  boste uživali tudi vsi tisti, ki se želite umakniti pred mestnim vrvežem in hrupom.

 

Ob reki se lahko sprehodite od izvira pa skoraj do njenega izliva v Lahinjo. Pot je označena in vodi po gozdu. Modrozelena barva vode in značilen hlad te kraške reke sta še posebej osvežilna v vročih dneh. Morda vam tukaj polepša dan celo pogled na vodomca, redkega ptička, ki ga krasi azurno modro perje …

 

Sprehod po senčni poti ob Krupi očara tudi najzahtevnejše obiskovalce.

 

Nadgrajena kraška učna pot ob reki Krupi:

Lokacija

Foto: SVRK: Polona Avanzo in Uroš Novina