Romarske cerkve običajno najdemo na zanimivih in posebnih lokacijah. To zagotovo drži tudi za romarsko cerkev sv. Trojice na hribčku nad vasjo Vinji Vrh, od koder se ponuja lep razgled na okolico in bližnje vinograde. Ob posebnih dnevih se je v cerkvi nekoč trlo romarjev, zato so ji prizidali lopo, da so lahko maševali zunaj. Arhitekturna zasnova te cerkve je odmev Nove Štifte. Že od daleč je najbolj opazna njena kupola, nekdaj pokrita s skodlami.

Trinadstropni glavni oltar v cerkvi preseneča s svojo bogato pozlato, značilno za barok. Predstavlja nebeški Jeruzalem, v njem večno žari blagodejna božja svetloba, ki daje dušam njihov poslednji dom. Posebej lep občutek v obiskovalcu vzbudi kupola, ki se na vrhu zaključi s svetlobnico. Obilica svetlobe v kupoli navdaja obiskovalce z radostjo in optimizmom, zato se velikokrat zgodi, da v cerkvi veselo zapojejo. Akustične značilnosti cerkve sv. Trojice so odlične, zato je nadvse primerna za glasbene nastope.

Izurjene roke mojstrov Nirenberga in Jereba so cerkev opremile s številnimi kipi, vodilna motiva sta Marijino kronanje in vnebovzetje. Četudi niste poznavalec cerkvenih naukov, boste v romarski cerkvi sv. Trojice zagotovo prepoznali enega od svetnikov, ki ga spremlja gos. Ste že uganili, kdo je to?

Pozoren opazovalec bo v cerkvi odkril tudi pelikana, ki simbolizira Kristusovo žrtvovanje.

Ta majhna, a posebna romarska cerkev vas s svojimi bogatimi detajli nekako razvedri in obenem potolaži. Sprehod do nje je še posebej prijeten jeseni, ko se pozlatijo tudi vinogradi, ki jo obdajajo. Oglejte si jo in razumeli boste, zakaj je pri romarjih tako priljubljena že od nekdaj!

Foto: Uroš Novina