ŠE DVA MESECA ČASA, DA SE PRIJAVITE NA JAVNI RAZPIS ZA DENARNE POMOČI MLADIM IN MLADIM DRUŽINAM
Naj spomnimo, da je javni razpis odprt od 1. 3. 2023 do vključno 15. 9. 2023. Vloge morajo biti oddane priporočeno po pošti ali osebno na naslov Občina Semič, Štefanov trg 9, 8333 Semič, in sicer v sprejemno pisarno Občine Semič. Vloga je, ne glede na način oddaje, pravočasna, če se odda priporočeno po pošti do vključno dne 15. 9. 2023 ali osebno v sprejemni pisarni Občine Semič do vključno dne 15. 9. 2023.
Več o razpisu in točkovanju. Razpisno dokumentacijo pa najdete tukaj.
ŠTUDENTSKE BONE LAHKO KORISTIŠ TUDI POLETI!
Študenti imajo v Sloveniji na voljo kar nekaj ugodnosti, ki jih lahko koristijo skozi leto. V preteklih letih se je večje število teh ugodnosti ugasnilo v času poletja, saj se je predvidevalo, da so v tem času študenti doma (ali na počitnicah). Zdaj se to počasi spreminja, ugodnosti pa so na voljo tudi med poletjem. Ena od teh je seveda študentska prehrana oziroma študentski boni.
Študentskih bonov v preteklih letih ni bilo mogoče koristiti med 15. julijem in 15. avgustom. Z lanskim letom se je to končno spremenilo! Po prizadevanjih Študentske organizacije Slovenije in sprejetju Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), lahko študentske bone uporabljaš tudi med poletjem.
Študentske bone lahko koristiš tudi v tem poletnem času, a mnogi tega še ne vejo.
To pomeni, da med 15. julijem in 15. avgustom, od 7. do 22. ure, lahko koristiš bone v vseh študijskih krajih po Sloveniji.
SODELUJ NA FOTOGRAFSKEM NATEČAJU!
Lokalna pridelava hrane in njena trajnostna potrošnja sta že v fokusu prizadevanj za zmanjševanje klimatskih sprememb. Vse bolj nam postaja jasno, da dolge oskrbne verige ne pomenijo samo tveganja pri dobavnih rokih, ampak imajo ogromen (negativni) učinek tudi na naš planet. Zaradi transporta potrošimo energijo, povzročimo izpuste v ozračje, ki bi se jim, ob zadostni samooskrbi, lahko izognili, zraven tega pa s potovanjem hrane dodatno tvegamo, da v naš prostor vnašamo škodljivce.
Evropski projekt Food Wave, katerega partner je tudi Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor, spodbuja mlade v starostni skupini od 18 do 35 let k razmišljanju o trajnostni pridelavi, potrošnji in nasploh odnosu do hrane.
Pripravljajo fotografski natečaj, katerega namen je spodbuditi mlade k razmišljanju o odgovornem ravnanju s hrano, in sicer od pridelave do potrošnje. Skozi fotografije, ki jih bodo ustvarili mladi, želijo po eni strani pogledati skozi oči prihodnje generacije, po drugi strani pa njihove vrstnike ozaveščati na način, ki je mladim najbližji.
Zato vabijo vse mlade med 18. in 35 letom, da izpolnijo prijavnico in do 10. septembra 2023 oddajo svojo/svoje fotografijo/e, ki prikazuje njihova prizadevanja na temo odgovornega ravnanja s hrano. Zavedajo se, da vključujemo izjemno široko tematsko področje, zato se toliko bolj veselijo kreativnega pristopa in sporočil ustvarjenih fotografij.
Vse oddane fotografije bo ocenila strokovna komisija, ki bo izbrala najboljših 15-20, ki bodo razstavljene v nakupovalnem središču Europark, kjer se bo izvedlo tekmovanje z glasovanjem preko QR kode.
PSIHOLOGI Z NOVO DELITVIJO RAZVOJA ČLOVEKA
Več znanih mislecev se je skozi leta trudilo opredeliti faze rasti, skozi katere gremo vsi, da bi dosegli odraslost. Shakespeare je v drami Kakor vam drago opisal “sedem starosti človeka”, Freud pa je predstavil svojih pet stopnj človekovega razvoja. V sodobnem času pa se lahko ozremo po alternativnih modelih, ki so jih vzpostavili sodobni psihologi (in so nekoliko manj osredotočeni na spolnost).
Pokojni Stephen R. Covey je svojo zimzeleno uspešnico 7 navad zelo uspešnih ljudi prvič objavil leta 1989. Coveyjevih sedem navad temelji na temeljni ideji človekovega razvoja, ki jo je poimenoval kontinuum zrelosti. Osebnostna rast je tako razdeljena na tri različne stopnje:
- Odvisnost – otroci se zanašajo na skrbnike, da bodo zadovoljili vse njihove potrebe.
- Neodvisnost – mladostniki in mladi odrasli se razvijajo v svoje ljudi in postajajo samostojni.
- Soodvisnost – spoznanje, da moramo ljudje za doseganje najboljših rezultatov sodelovati pri doseganju skupnih vizij in ciljev, čeprav lahko pri tem uporabljamo različne pristope.
- Protiodvisnost – Licencirani klinični socialni delavec Bob Taibbi je v članku za Psychology Today med “odvisnost” in “neodvisnost” dodal še četrto stopnjo, ki jo je poimenoval “protiodvisnost”. To je stopnja odrivanja, uporništva. Takrat se mnogi najstniki oddaljijo od staršev in začnejo kot glavni vir podpore videti svoje prijateljske skupine.
Čeprav je namen modela široko razmejiti razvoj od otroštva do zrele odraslosti, starost pri tem ni odločilen dejavnik. Psihologi trdijo, da starost nima nobene veze s tvojo zrelostjo, zlasti z mentalno in čustveno. Če začneš biti iskren do sebe, se pojavijo nova spoznanja in možnosti. Različne življenjske izkušnje pa lahko povzročijo, da ljudje dejansko obtičijo na vsaki od različnih stopenj.
Nekateri odrasli imajo lahko še vedno značilnosti odvisnosti, predvsem tisti, ki v otroštvu in mladostništvu niso imeli priložnosti razviti samostojnosti. Psihologi so mnenja, da se nekateri ljudje znajdejo v stanju stalne nasprotne odvisnosti ali pa v to fazo vstopijo pozneje v življenju, če v najstniških letih niso imeli uporniškega obdobja. Po drugi strani pa se stagnacija na stopnji neodvisnosti kaže kot nezmožnost prositi za pomoč in občutek, da moraš za vse poskrbeti sam.
Zlahka se ujamemo v past, zlasti zato, ker zahodne družbe pogosto častijo idejo samostojnega in neodvisnega posameznika. Vendar je v skladu z modelom cilj doseči soodvisnost, kar govori tudi o temeljnem načelu človeškega bitja: težimo k povezanosti z drugimi. Ko presežeš fazo samozadostnosti, sprejmeš dejstvo, da ne moreš vsega narediti sam. Da lahko poiščeš pomoč drugih ne pomeni, da si šibek, in to ne vpliva na tvoje samospoštovanje. Veš, da se lahko postaviš na lastne noge, in zaupaš, da so ti drugi lahko v oporo. ”
KAJ PITI MED VROČINSKIM VALOM?
Slovenijo je zajel drugi vročinski val v letošnjem poletju, njegov vrhunec pa bomo dosegli v prvi polovici tedna, ko se bo živo srebro čez dan povzpelo do 35 stopinj Celzija. “Julijski vročinski val bo torej ponekod trajal kar okoli 10 dni,” so opozorili meteorologi.
Najbolj ogroženi so otroci, nosečnice, starejši in nekateri bolniki, v teh dneh pa je za vsakogar nujno, da poskrbi za primerno hidracijo. Navadna voda, najsi bo iz pipe ali ustekleničena, dobro zadovolji potrebe telesa. Če ne marate piti zgolj navadne vode, ji lahko dodate sadje ali zelišča.
Poleg vode pa naše telo v vročih poletnih dneh potrebuje tudi druga hranila, kot so magnezij, natrij, kalcij in kalij, ki jih izgubljamo ob potenju. Športne pijače oziroma izotonični napitki vsebujejo veliko elektrolitov. Če imate raje bolj naravne izbire, pa lahko navadni vodi dodate ščepec soli in malo limone.
Poleg vode tudi nekatere druge pijače v vročih dneh služijo kot dobra osvežitev. “Pijače brez sladkorja ali z zmanjšano vsebnostjo sladkorja poleti dobro odžejajo,” pravijo pri Nemškem društvu za prehrano (DGE). Pozorni bodite, da imajo čim manj sladkorja in kalorij. Dobra izbira so na primer (ohlajeni) sadni ali zeliščni čaji in kokosova voda.
Kava, črni in zeleni čaj pa v teh dneh niso primerni za zadovoljevanje potreb po tekočini. Kofein in tein namreč dodatno spodbujata prekrvavitev, s tem pa tudi potenje. Kava je tudi diuretik, kar pomeni, da izgubimo več tekočine. Tudi alkohol ni koristen, saj dehidrira.
Prva vaša skrb v teh dneh mora biti, da ne pijete premalo. Nemško združenje za prehrano (DGE) navaja, da bi morala zdrava odrasla oseba piti 1,5 litra na dan. Ko je vroče, pa morate piti več. “V vročini je za zdrave ljudi priporočljivo, da popijejo tri litre tekočine dnevno,” navaja DGE.
Če želite biti optimalno hidrirani, morate čez dan redno piti manjše količine.